top of page

Jimmy Doolittle - Kör Uçuşun Cesur Öncüsü

Güncelleme tarihi: 24 Kas 2019

Jimmy Doolittle (14 Aralık 1896 - 27 Eylül 1993), Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri'nin saygın bir üyesiydi. Kariyeri boyunca tuğgeneral, tümgeneral ve korgeneral olarak görev yaptı ve şeref madalyası kazandı. II. Dünya Savaşı sırasında Doolittle Baskını olarak bilinen harekata komutan olarak liderlik etti. Ancak Doolittle’ın birçok başarısı arasından en kalıcı olanı, kuşkusuz, tarihin ilk enstrüman uçuşunu yapmış olmasıdır.

Doolittle, kendi alanında vizyon sahibi olduğunu kanıtlamıştı. Pilotların, hava koşulları ve görüş mesafesi ne kadar kötü olursa olsun, ancak uçaklarını %100 şekilde kontrol etme ve yönlendirme kabiliyetine sahip olmaları durumunda tam potansiyellerine ulaşabileceklerini fark eden ilk kişi oldu. Pilotların hareket algılarına aykırı olsa bile bulutlar, sis, karanlık ve diğer görsel engellerin arasından uçmak için eğitilebileceği konusundaki inancını sürdürdü.


Bu ihtiyaç, uçaklar daha hızlı hale geldikçe ve manevra kabiliyetleri arttıkça daha acil hale geldi. Hava taşıtları artık pilotun görsel ipuçları olmadan tehlikeli bir şekilde yön algısını kaybetmesine neden olabilecek şekillerde hareket ediyordu. Doolittle, insanların özellikle yukarı ve aşağı, sola ve sağa hareket hisleriyle ilgili sınırlamaları olduğunu fark etti. Hareket duyuları ile görsel işaretlerin psikolojik etkileri arasındaki ilişkiye odaklanan bir çalışma başlattı ve sonucunda enstrüman uçuşu ihtiyacının ne kadar gerekli olduğunu kanıtladı. Kısa süre sonra pilotlar, navigasyon enstrümanlarının kullanımı konusunda eğitildi. Pilotun duyuları ona aykırı bilgiler veriyor olsa bile enstrümanlara güven duyulmasına vurgu yapıldı.

1929'da Doolittle, kalkıştan inişe kadar kokpitten görüş almayıp yalnızca enstrümaları kullanan ilk pilot olarak kör uçuşun mümkün olduğunu gösterdi. Günümüzde kullanılmaya devam eden fog flying enstrümanlarının geliştirilmesine yardımcı olmanın yanı sıra, yapay ufuk ve yönlü jiroskop teknolojisinin geliştirilmesinde kilit bir rol oynadı. Doolittle, heyecan verici havacılık dünyasına yapmış olduğu yenilikçi katkıları için birçok onursal ödül kazanarak uzun ve şanlı bir kariyere sahip oldu.

Yorumlar


  • Twitter
  • Instagram
bottom of page