top of page

Japonlar ve Uçakların Füze Olarak Kullanımı

Japonca kamikaze sözcüğü “ilahi rüzgar” olarak çevrilir. (kami “tanrı”, “ruh” veya “ilahi” kelimesi anlamına, kaz ise ''rüzgar'' anlamına gelir)


Kamikaze, II. Dünya Savaşı’nda Pasifik çıkartmasının kapanış aşamalarında Japon İmparatorluğu’ndaki askeri havacıların, düşman gemilerini geleneksel saldırlarla mümkün olabileceğinden çok daha etkin bir şekilde imha etmek için tasarladıkları intihar saldırılarıydı. II. Dünya Savaşı sırasında, yaklaşık 3.860 kamikaze pilotu öldü ve kamikaze saldırılarının yaklaşık %19'u bir gemiyi vurmayı başardı.

Kamikaze uçağı, aslında pilotun hareket ettirdiği füzelerdi. Pilotlar uçaklarını ''gövde saldırısı'' diye adlandırılan şekilde gemilere çarparlar ve gövdeye doldurdukları bombalar, yakıt ve çeşitli patlayıcılar patlayarak gemiye geleneksel saldırılardan kat kat fazla zararlar verirdi. Japonya İmparatorluğu'nun pilotları kurban etmesi, çok sayıda Müttefik gemisinin, özellikle uçak gemilerinin imhası için aldığı küçük bir bedel olarak görülürdü.


Pearl Harbor'un ardından ABD'nin Pasifik'e girişi savaşı başlatmış ve ardından Japonya Midway savaşından mağlubiyetle ayrılınca savaş bir anda aleyhlerine dönmüştü. 1942 yılında Midway'deki uçak gemisi savaşları Japon İmparatorluğu Donanması'na geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verdi ve bu yüzden savaşın ilerleyen aylarında donanmaya ve havacılara gerekli kaynakları sağlayamayıp ehil personel yetiştiremediler. Japon planlamacılar hızlı bir savaşa girmişti. Gemi, pilot ve denizci kayıplarını seri şekilde giderebilmecekleri kapsamlı eğitim programlarından yoksunlardı; Haziran 1942’de Midway’de Japonlar, savaş öncesi eğitim programlarının bir yılda ürettiği sayıda mürettebatı, yalnızca bir günde kaybettiler. Devamında gelişen Solomon Adaları savaşı (1942-1945) ve Yeni Gine savaşı (1942-1945), özellikle Doğu Solomon Savaşları (Ağustos 1942) ve Santa Cruz savaşı (Ekim 1942), yetenekli havacıları tarihten siliyordu ve bu amatör havacıları yetiştirecek kimsenin olmaması anlamına geliyordu.


1943–1944 döneminde, ABD kuvvetleri Japonya'ya doğru hızla ilerledi. Yepyeni ABD yapımı uçaklar, özellikle F6F Hellcat ve F4U Corsair, Japonya’nın savaş uçaklarını sayıca geride bırakmaya ve bireysel anlamda ezmeye başladı. Ardından Amerika Birleşik Devletleri, Japonların en önemli deniz üssü olan Saipan'ı ele geçirmiş B-29 bombardıman uçaklarıyla okyanusa cehennemi getirmişti. Saipan'ın düşüşünden sonra ABD'nin Filipinler'e ilerleyeceği artık barizdi. Tropikal hastalıklar, yedek parça ve yakıt sıkıntısı, Japon donanması için işleri daha da zorlaştırıyordu. Filipin Denizi Muharebesinde (Haziran 1944) Elinde pek bir kozu kalmayan Japon İmparatorluğu, eski uçakları ve deneyimsiz pilotları, ABD'nin sağlam uçakları ve yetenekli pilotları karşısında intihar saldırıları gerçekleştirmesi için kullanma kararı aldı. Müttefiklerin Filipinleri işgali Japonlar'ın son kozlarını oynamasına sebep olmuştu. 20 Ekim 1944'de Kamikaze birliği kuruldu ve intihar saldırıları başlamış oldu. 4 adet ABD uçak gemisine yapılan intihar dalışları orduyu gaza getirdi ve saldırılar ogranize şekilde gerçekleşmeye başladı.

21 Ekim 1944'te Japonya ilk organize intihar saldırısını gerçekleştirdi. Avustralya filosunun sancak gemisine yapılan saldırı askerleri şaşkına düşürdü. Uçaklar, uçaksavarlara aldırış etmeden birden dalış yapıp gemilere çarparak içindeki düşmanlarla suyun dibini boyluyorlardı. Canlarını vatan sevgisi altında feda eden Kamikaze pilotlarının intihar saldırıları Ağustos 2015'e kadar sürdü.

コメント


  • Twitter
  • Instagram
bottom of page