Gökyüzünde Yeni Bir Çağın Başlangıcı: Modern Yolcu Uçakları
- mertavan
- 30 Kas 2019
- 2 dakikada okunur
Yüzyıllar boyunca hep daha hızlı bir ulaşım aracı aradık ve hala da aramaya devam ediyoruz.
20.yüzyılın başlangıcında bu arayış artık daha ciddi bir hal aldı ve ticari bir şekilde gökyüzüne taşındı. Gelin bu yazı dizisinde o dönemlerden başlayarak günümüze daha sonrada geleceğe doğru hep birlikte bir yolculuğa çıkalım. 1900'lerin henüz başındayken Amerikalı mucitler Wilbur ve Orville Wright ya da daha çok bildiğimiz şekliyle Wright kardeşlerin icadı uzun yıllardır yanmakta olan meşalenin ilk kıvılcımını ateşlemişti. Wright kardeşlerin bu tarih değiştiren hikayesine başka bir yazımızda detaylı bir şekilde değineceğiz. Şimdi 1930’lu yıllarda tasarlanmış olan ilk modern yolcu uçaklarını üreten Boeing ve Douglas firmalarından bahsederek yazı dizimize başlayalım.

Wright kardeşler
Boeing o yıllarda model 247’yi tanıtmıştı. Bu uçak 8 Şubat 1933 yılında yaptığı ilk uçuşla Dünya havacılık tarihine ilk modern yolcu uçağı olarak kazındı. Toplamda 10 yolcu 180 kilo kargo taşıma kapasitesine sahip bu uçak 500 beygirlik iki pervaneli motordan gücünü alıyordu. Bu uçağın günümüz yolcu uçaklarından en büyük farkı ise tamamen metalden yapılmış bir uçak olmasıdır. Bu özellik o zamanlarda insanların güvenini kazanmak ve teknolojinin günümüz kadar gelişmiş olmamasından dolayı kompozit malzemelerin yokluğundan dolayı yapılmıştı.

Boeing model 247
Boeing model 247’sinde günümüz uçaklarında da bulunan kuyruk ve kanatlarda deicing (buz çözme) sistemi, aileron and elevator trim tabs gibi sistemler bulunmaktaydı.

Elevator trim tabs sistemi
Bu başarılı ve tutulan modelden sonra Boeing yenilenmiş haliyle model 247D’yi piyasaya sürdü. Model 247D 1934’de en büyük rakibi Douglas DC-2 ile MacRobertson yarışında karşı karşıya geldi. Bu yarış Londra’dan Melbourne kadar süren bir yarıştı. Model 247 bu yarışta DC-2’nin ardında 2.olmuştu. Ve sonraki yıllarda gelen DC-3 modelinin de adeta gölgesinde kaldı. DC-3 model 247’ye göre çok daha geniş, hızlı ve daha fazla yolcu taşıma kapasitesine sahipti. Toplamda 75 adet üretilen 247 dönemine göre gerçekten yüksek bir üretim adetine ulaşmıştı fakat bu rakam o dönemlerde yüzlerce üretilmiş olan DC-3 rakamlarına yaklaşamamıştır bile.
Gelin birazda yukarda bahsettiğimiz DC-2 ve DC-3 modellerinin üreticisi Douglas havacılık şirketinden yada güncel adıyla McDonnel Douglastan bahsedelim. 1921 yılında kurulan şirket 1934 öncesinde Amerikan ordusu için bombardıman uçakları üretmekteydi. 1934’de havacılık sektörünün hareketlenmesiyle birlikte DC-2 modeliyle ilk yolcu uçaklarını üretmeye başlayan firma modelin beğenilmesiyle birlikte 1936 yılında daha çok ünlenecek olan DC-3 modelini de piyasaya sürdü. DC-2 toplamda 14 yolcu kapasitesi ve geniş kabiniyle dönemin Amerikan ve Avrupalı havacılık şirketlerini etkilemeyi başarmıştı ve bu şirketlerden bir çok sipariş aldı.

McDonnel Douglas DC-3
Devamında üretilen DC-3 ise adeta bir havacılık fenomeni haline geldi. Toplamda 21 ila 32 yolcu ve 2700 kilogram kargo taşıma kapasitesine sahip uçak 2400 km’lik bir menzile sahipti. DC-3 modelinin hava yolları için üretilen ilk kar edebilir yolcu uçağı ünvanını da kazanmıştı. Sivil taşıma amacıyla 1942 yılına kadar üretilen toplam DC-3 sayısı 607 adete kadar ulaşmıştır. Daha sonraları C-47 adı ile anılan askeri amaçlı tipi ise dönemine göre inanılmaz bir rakam olan 16000 adetin üzerinde üretilmiştir.
Bu hafta yolcu uçaklarımızın tarihine ufak bir başlangıç yaptık bundan sonraki haftalarda tekrar görüşmek dileğiyle hoşçakalın.
Comentários