top of page

Efsane Bob Hoover - Test Pilotu, Akrobasi Pilotu, Savaş Esiri

Güncelleme tarihi: 10 Şub 2020

Alman esirlerinden kaçma girişiminin ardından II.Dünya Savaşı savaş pilotu ve savaş esiri Bob Hoover'ın kaçış seçenekleri tükeniyordu. Diğer mahkumlar arasında uzun süren bir kavga, hapishane gardiyanlarının dikkatini çektiğinde, Hoover çitleri atladı ve Müttefik topraklarının sığınağını aramak için kaçmaya başladı. Müttefiklerin topraklarına yürüyerek ulaşamamış olsa da, Hoover terk edilmiş bir FW-190 uçağı buldu ve Hollanda'ya özgürlüğüne doğru uçtu.

FW-190
FW-190 Uçağı

*Nashville’de Berry Fields'ta tek başına uçmayı öğrendi ve kendine akrobasi öğretti.

*II. Dünya Savaşı'ndaki görevi, Kazablanka'da uçaklar savaşa gönderilmeden önce onları test etmekti. *Korsika'daki 52. Avcı Grubuna atandı. *Vurulmadan önce 58 görev uçuşunda bulundu ve 16 ay boyunca Nazi kamplarında esir tutuldu. *Savaştan sonra, Ohio, Wright Field'daki Uçuş Değerlendirme Grubunda, ele geçirilen uçakları ve USAF uçaklarını test etti. *Bell X-1'in alternatif pilotu olan Hoover, 14 Ekim 1947'de yakın arkadaşı Chuck Yeager'ın ses bariyerini kırdığı uçağı uçurdu. *1950'de North American Aviation ve Rockwell International ile 36 yıl sürecek bir ortaklık kurdu. *Society of Experimental Test Pilots başkanı olarak iki dönem görev yapan tek kişi oldu. *1966'da Moskova'daki uluslararası akrobasi yarışmasında ABD Akrobasi takımına kaptanlık yaptı. *1985 yılında P-51 uçağı ile 5 saat 20 dakika içinde doğu-batı yakası uçuş rekorunu kırdı.



Robert A. Hoover, akrobatik uçuş manevralarıyla son 50 yılda milyonlarca erkek, kadın ve çocuğu heyecanlandırdı. Buna ek olarak, 300'den fazla uçak tipini uçurdu ve neredeyse neredeyse her tip savaş uçağını uçurdu.

Hoover 24 Ocak 1922'de Nashville, Tennessee'de doğdu. Nashville’de Berry Fields'ta uçmayı öğrendi ve uçuş lisansı için gereken parayı kazanmak için bir bakkalda çalıştı. Genç pilot daha sonra Tennessee Ulusal Muhafızlarına alındı ​​ve ordan sonra da Ordu Pilot Eğitim Okulu'na girdi.


Hoover mezun olduğu sırada II.Dünya Savaşı tüm hızıyla devam ediyordu ve Müttefiklerin Kuzey Afrika'yı istilası başlamıştı. Hoover’ın ilk görevi, uçakları savaşa gönderilmeden önce test ettiği Fas'ın Kazablanka kentindeydi. Bir sonraki görevi ise 52. Avcı Grubu ile Korsika’daydı. 58 uçuş görevini gerçekleştirdikten sonra, Güney Fransa kıyılarında vuruldu ve on altı ayını bir Nazi kampında geçirdi.


Savaştan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne döndükten sonra Hoover, Ohio, Dayton'daki Wright Field'da Uçuş Değerlendirme Grubuna atandı. Savaşta ele geçirilen Japon ve Alman uçaklarını test etti. Ayrıca Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri tarafından üretilen en son uçakları da test etti.


Hoover, 1948'de General Motors'un Allison jet motorlarının yüksek irtifa performans testleri ve pervanelerin geliştirilmesi için test pilotu olma teklifini kabul etti. 1950'de, North American Aviation ve Rockwell International ile 36 yıl sürecek bir ortaklık kurdu. FJ-2 jet avcı uçağı ve ardından F-86D ve F-100 uçakları ile deneysel uçuş test çalışmaları yaptı.


Bob Hoover, XFJ-2 Fury Jet'i ve T-28'i uçuran ilk kişiydi. Hoover bunlar haricinde bir sürü havacılık rekorunun da sahibidir. 1978'de Batı Almanya'daki Hannover Air Show'da üç adet irtifa rekoru kırdı. 1985 yılında P-51 uçağı ile 5 saat 20 dakika içinde doğu-batı yakası uçuş rekorunu kırdı.

Kariyeri boyunca, Hoover Distinguished Flying Cross, Soldiers Medal, Air Medal ve Purple Heart ödüllerini kazandı. Deneysel Test Pilotları Derneği'nin (Society of Experimental Test Pilots) iki dönem başkanlığını yapan tek kişiydi ve 1966'da Moskova'daki uluslararası akrobasi yarışmasında ABD Akrobasi takımına kaptanlık yaptı.


Ünlü sarı P-51 uçağı, Reno Hava Yarışları'nın ana cazibe merkezlerinden biriydi. Uçağı akla gelebilecek her şekilde uçuruyor ve izleyicileri hayretler içerisinde bırakıyordu.

Evergreen International Aviation, Inc. için Özel Projeler Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı ve aynı zamanda şirketin Yönetim Kurulu üyesi oldu. Tümü havacılıkla dolu hayatının sonunda, 25 Ekim 2016'da vefat etti.

Comments


  • Twitter
  • Instagram
bottom of page