Donald W. Douglas - Sıradışı bir Mühendis ve Girişimci
- emirdorukoglu
- 10 Ara 2019
- 2 dakikada okunur
Donald Willis Douglas, tam anlamıyla bir havacılık öncüsüydü. Wright Flyer'ın uçuş denemelerini izlemekten, Douglas Cloudster'ı üretmeye, Boeing şirketiyle yarışabilecek seviyeye gelmeye, dünyanın en ünlü uçaklarını tasarlamaya ve hatta uzay roketi Saturn V'in bazı parçalarını üretmeye kadar birçok başarıya imza atmıştı. Anlayabileceğiniz üzere havacılık dünyasındaki tecrübesi bir hayli fazlaydı.

6 Nisan 1892'de Brooklyn New York'ta doğdu. Çocukluğundan beri havacılık tutkunu olan Donald, 1908 sonbaharında 16 yaşındayken, annesini, Wright Flyer'ın Fort Myer denemelerini görmeye götürmeye ikna etti. 1909'da mezun oldu, ABD Deniz Harp Okulu'na kaydoldu. Bazıları sonrasında, onun Annapolis'teki yurdunda kalemlerden ve silgilerden uçak modelleri tasarladığını anlatıyor. 1912'de, hayali olan havacılık mühendisliğinde kariyer yapabilmek için akademiyi bıraktı. Grover Loening ve Glenn Curtiss'teki işlere başvurdu ve reddedildi, ardından MIT'ye kaydoldu. 1914 yılında Uçak Mühendisliği Lisans diplomasını aldı. Bu diplomayı alan ilk insan oldu çünkü 4 yıllık okulu 2 yılda bitirmişti.
1915'te bir yıl MIT'de profesör asistanı olarak çalışan Douglas, okuldan ayrılarak Connecticut Aircraft Company'e katıldı ve ABD donanmasının ilk zeplini olan DN-1'i tasarlayan ekibin bir parçası oldu. Aynı ay, 23 yaşındayken Glenn Martin Company'de baş mühendis olarak çalışmaya başladı. Bu sırada Martin S deniz uçağını tasarladı. Bir süre sonra, Glenn Martin Wright Company ile birleştiğinde Douglas şirketten ayrıldı. ABD Ordusu Sinyal Birliği'nin havacılık bölümünün sivil havacılık baş mühendisi oldu. Ardından kısa bir süre sonra, o sırada Martin MB-1 bombardımanını tasarlayan Glenn L. Martin şirketine baş mühendis olarak geri döndü.

1920 yılının Mart ayında, yılda 10.000 dolar ödeyen (bugünün parası 125.000 dolar olan) işinden vazgeçti ve karısı Charlotte Marguerite Ogg ile tanıştığı Kaliforniya'ya taşındı. Orada, ortağıyla birlikte kendi uçak şirketleri olan Davis-Douglas Company'i kurdular. Şirketin amacı hiç durmadan kıyıdan kıyıya uçabilecek bir uçak geliştirmekti. Bu uçağa Douglas Cloudster adı verildi ama maalesef mücadelesinde başarısız oldu. Bu zorluğu aşamasa da Douglas Cloudster, kendi ağırlığından daha büyük bir yük taşıyabilen ilk uçaktı. Başarısızlık Davis'e ağır geldi ve ortaklığı ayırıp istifa etti. Douglas da şirketin adını Douglas Aircraft Company yaparak, ileride tüm dünyanın bileceği bir marka haline getirecekti.

Douglas artık müthiş bir mühendis ve cesur bir girişimci olarak kabul görülüyordu. Cloudster'ın başarısız olmasına rağmen, yeni şirketi, Douglas Aircraft Company, büyük ses getirmişti.. 1922'de 68 kişiyi istihdam etti, ancak 2. Dünya Savaşı nedeniyle satışların artması ve yolcu uçakları ihtiyacının yoğunlaşmasıyla birlikte, Douglas Aircraft Company Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük 4. uçak üretim şirket oldu. Pearl Harbor'dan bir buçuk yıl önce “Amerikan havacılığının kader saati” adlı bir kitap yazmaya başlamıştı bile! 1957 yılına kadar Douglas Aircraft Company'nin başkanıydı, emekli olduğu zaman da yöneticiliği oğluna devrederek şirketin chairmanı oldu. 1967'de Douglas Aircraft Company, McDonnell Aircraft ile birleşerek McDonnell Douglas'ı oluşturdu. Bu şirket daha sonra, 1997 yılında, Boeing ile birleşip Boeing'in alt kuruluşu olarak hayatına devam edecekti.
Donald Wills Douglas, Sr, 2 Şubat 1981 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Müthiş bir mühendis ve bir o kadar da başarılı bir iş insanı olarak kabul edildi. Birçok ödül aldı ve Flying dergisindeki 51 havacılık kahramanının arasında 7. sırada yer aldı.
Comments