top of page

Clarence Johnson - ''Hızlı Ol, Sessiz Ol, Dakik Ol''

1938 yazında, Michigan'dan İsveç kökenli yirmi sekiz yaşında bir çiftlik çocuğu, Londra'da bir otel odasında derin düşüncelere dalmıştı. İngiliz Hava Bakanlığı'na, her geçen gün daha da muhtemel görünen bir savaşa hazırlaması gereken yeni bir uçak tasarımı için 72 saati vardı.


Genç mühendisin adı Clarence Johnson'dı, ancak ilkokulda zorbalığa maruz kaldığından beri, İngilizcede daha meydan okuyucu ve agresif anlamları olan ''Kelly'' takma adını kullanıyordu. Lockheed tarafından altı yıl önce işe alındıktan kısa bir süre sonra, Johnson yeni patronunun ofisine yürüdü. Şirketin gelecek vaat eden yeni uçağını gösterdi, Lockheed Electra, kritik ölçüde sorunlu bir uçaktı. Fakat Kelly hataları düzeltti ve şirketi kendine hayran bıraktı.

Clarence Johnson ve Amelia Earhart

Mottosu “Hızlı ol, sessiz ol, dakik ol”du. Londra'dayken, İngiliz Hava Bakanlığı'nın birkaç küçük değişiklik istediği yeni Hudson bombardıman uçaklarının satışlarını bitirmeyi istiyordu. Kelly siparişi zamanında ulaştırmak için üç gün boyunca uyumadı. Hava Bakanlığı'ndakiler, yeni tasarımın mükemmelliğine hayran olsa da Britanya'nın hava kuvvetlerinin geleceği için bu kadar genç bir adama güvenip güvenemeyeceğini merak etti. Lockheed yetkilileri Clarence ''Kelly'' Johnson'a inançlarının tam olduğunu belirttiler. Bu karar zamanla, şirketin tarihi boyunca verdiği en önemli kararlardan biri olduğunu kanıtladı. 1990 yılına kadar, Kelly Johnson'ın özgeçmişindeki uçaklar, havacılığın gördüğü en ikonik uçaklardan olacaktı.

Lockheed Hudson

II. Dünya Savaşı sırasında, muhrip gemileri yok eden, Berlin'den Tokyo'ya düşman savaşçılarını ve bombardıman uçaklarını düşüren hızlı P-38 Lightning'i tasarladı; savaşın sonlarında ekibi altı aydan kısa bir süre içinde Amerika'nın ilk operasyonel jet avcı uçağı P-80'i geliştirdi. Sonra ticari havacılıkta devrim yaratan Constellation'ı tasarladı. 1955 yılında, Johnson ve gizli bir mühendis bölümü -sonradan Skunk Works olarak adlandırılan gizli bir birim- resmi bir sözleşme aldıktan sadece dokuz ay sonra dünyanın ilk özel casus uçağı U-2 projesini bitirdi.

P-38 Lightning
P-80 Shooting Star
Lockheed Constellation
U-2 Dragon Lady

Otoriter, tutkulu ve hırslı olan Johnson, çalışanlarına iltifat etmek yerine onlara en iyi ihtimalle yumruk atacak bir tipti. Çığır açıcı dizaynlar yapma yolunda, hataları tolere ediyordu. (Sadece bir kez uyararak) Ekibinden istediği şey asla hata yapmamaları değildi. Sıkı çalışma, iyi iletişim ve tereddütsüz dürüstlük talep ediyordu. Enteresan yaklaşımına rağmen, Johnson çok yetenekli ekibinden benzersiz bir sadakat kazandı.


En sevdiği özdeyiş ''KISS'' (Keep it simple, stupid) di. Ve böylece, Johnson’ın havacılıkta devrim yaratan uçakları, özellikle belki de en büyük başarısı olan, ilk uçuşundan 50 yıl sonra bile dünyanın en hızlı ve en zarar görmez uçağı SR-71 Blackbird, Johnson’ın gözetimindeki Lockheed hattından çıkmıştı. Lockheed’in eski baş test pilotu ve Kelly'nin sık sık bilek güreşi rakibi olan Tony LaVier, ''Johnson’un uçakları bizi III. Dünya Savaşı'nın dışında tutuyordu'' demişti.

SR-71 Blackbird

Doğuştan bir mühendis olan Kelly “On iki yaşımdan beri uçak tasarlamak istediğimi biliyordum” demişti. Kelly'ye tam üç kez Lockheed'in başkanı olması için teklif götürüldü. Üçünü de Skunk Works'un başında olmak için reddetti. 1975'te emekli olduktan sonra bile birimin baş danışmanı olmayı sürdürdü. Johnson toplamda kırk askeri ve sivil uçağı üretime soktu. Collier Kupaları, Özgürlük Madalyası, Ulusal Bilim Madalyası ve Ulusal Güvenlik Madalyası dahil olmak üzere sayısız madalya ve ödüle sahip oldu. Ancak yeteneklerini en iyi şekilde özetleyen Kelly'nin patronu Hall Hibbard'dı.


''O lanet İsveçli'' dedi. ''Harbiden havayı görüyordu.''

Comments


  • Twitter
  • Instagram
bottom of page